Kebaikan Melancong (Karangan UPSR)

Kebaikan Melancong (Karangan UPSR)

Melancong bermaksud melawat ke tempat-tempat yang menarik pada masa lapang. Banyak faedah akan diperoleh daripada aktiviti melancong.

Dengan melancong, kita dapat merehatkan fikiran dan tubuh badan. Kita boleh pergi melancong ke tempat-tempat menarik selepas penat belajar atau bekerja. Fikiran yang kusut semasa bekerja atau belajar boleh ditenangkan dengan melancong. Kita juga boleh membina semangat yang baru selepas berehat.

Melancong merupakan satu aktiviti yang menyeronokkan. Selain keseronokan semasa melancong, kita juga dapat memajukan industri pelancongan negara. Secara tidak langsung, kita dapat menolong memajukan negara kita apabila melancong dalam negeri sendiri. Cenderahati yang dibeli di satu-satu tempat pelancongan di negara kita dapat membantu pengusaha-pengusaha tempatan.

Selain itu, melancong juga dapat menambahkan pengetahuan kita tentang adat kebudayaan dan suasana sekitarnya. Sekiranya kita melancong ke luar negeri, kita akan mendapat pengalaman yang baru dan akan memperoleh pengetahuan di negara tersebut . Contohnya jika melancong ke Sarawak, kita akan dapat mempelajari cara hidup masyarakat Sarawak.

Oleh itu, melancong merupakan satu aktiviti yang banyak memberikan faedah kepada kita.

.

Advertisement
This entry was posted in Karangan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s