Sipnosis Bab 16, 17, 18 (Novel Tingkatan 2)

Novel Meniti Impian : Sipnosis Bab 16, 17, 18 (Novel Tingkatan 2)

Sipnosis Bab 16 :

Setelah tiga bulan menunggu denga penuh debaran, keputusan peperiksaan yang di nanti-nantipun diumumkan. Zahar telah lulus dengan cemerlang. Cikgu Baharum juga tersenyum girang kerana hanya seorang sahaja pelatihnya gagal dan dikehendaki mengulang semula peperiksaan. Cikgu Baharum memberi nasihat kepada semua pelatihnya agar tidak lalai dan berpuas hati dengan kejayaan yang dicapai. Suasana gembira dengan keputusan peperiksaan bukan sahaja tercetus dalam kalangan pelatih-pelatih Pertukangan Perabut tetapi juga semua pelatih yang mengambil peperiksaan asas. Norimi juga mendapat keputusan yang cemerlang.

Sipnosis Bab 17 :

Enam bulan yang dilalui terasa cukup singkat. Pelatih-pelatih perlu bekerja keras menjalani latihan yang lebih intensif kerana akan menduduki dua peperiksaan dalam masa yang singkat. Zahar tidak menghadapi sebarang masalah. Doa restu daripada ibu dan dorongan daripada Pak Yusuf membuatkan fikirannya sentiasa tenteram dan bersemangat untuk berjaya dalam peperiksaan berikutnya. Dalam masa yang sama, ingatannya pada Suhaili kian luput. Pengalaman pertama semasa menduduki peperiksaan asas, bayak membantu Zahar dan rakan-rakannya ketika menduduki peperiksaan peringkat pertengahan. Peperiksaan akhir  sijil IKM pula diadakan selepas tiga minggu peperiksaan peringkat pertengahan. Zahar dan rakan-rakannya menduduki peperiksaan itu dengan lebih yakin. Seminggu sebelum bermulanya cuti semester ketiga, pelatih-pelatih di maklumkan mengenai latihan di dalam loji yang diwajibkan kepada mereka. Zahar yang tidak banyak kerenah dan sanggup di hantar kemana sahaja, menerima dengan senang hati tawaran latihan di dalam loji di sebuah kilang perabot di Kemunting, Perak. Begitu juga dengan Ramli, Habsah, dan Norimi yang mendapat tempat latihan dalam loji pilihan masing-masing. Satu majlis perpisahan telah diadakan secara sederhana sahaja. Pengetua berucap memberikan kata-kata nasihat kepada pelatih-pelatih yang telah tamat kursus mereka. Majlis peperiksaan yang diatur secara tidak formal pada malam itu berlangsung dalam suasana yang mengharukan kerana mengenagkan kemesraan yang terjalin selama ini akan berakhir dengan peperiksaan.

Sipnosis Bab 18 :

Selama tiga minggu bercuti di kampung, Zahar sibuk dengan kerjanya. Setelah seminggu membantu ibunya, barulah zahar berpeluang pak Yusuf pula. Selepas menghabiskan cuti, Zahar ke Taiping untuk menjalani latihan dalam loji di kilang perabot Usaha Bersatu Sendirian Berhad. Ketua Unit Personel menyambut ketibaan Zahar dengan mesra. Seterusnya Zahar diperkenalkan kepada Encik Manaf, Penyelia Unit Pengeluaran. Zahar di bawa ke blok pengeluaran untuk melihat operasi pengeluaran perabot. Pada waktu rehat tengah hari, Zahar berpeluang berkenalan dan beramah mesra dengan pekerja kilang.  Di situlah Zahar berkenalan dengan Razali yang mengajaknya tinggal bersama-sama.

.

Advertisement
This entry was posted in Bahasa Melayu. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s